Yritys

Vöyrin Teräsrakenne - voikukkaraudasta teräksen moniosaajaksi

T LBoris

—Ongelmanratkaisu on aina kiinnostanut minua. Kun asiakas haluaa teettää jonkun tuotteen, katson ensin suunnitelman. Sanon aina suoraan, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Valmistuskustannuksissa pitää olla järkeä, joten liian kalliiksi tulevat tuotteet pitää hylätä heti tai keksiä niihin joku parempi ratkaisu.

—Työntekijöillä pitää olla silmää itse nähdä ratkaisuja. Yrityksessämme opetetaan kaikille, että pitää ajatella itse. Meillä on aina ollut omia, erilaisia tuotantotapoja. Mottona on, että anna enemmän kuin vain alihankinta. Kun asiakas saa sen lisäksi idean tai kehittämisehdotuksen, se ei ole itseltä pois, vaan päinvastoin. Näin saamme usein lisää töitä ja vahvistamme hyvää yhteistyösuhdettamme. Sana ajattelevasta alihankkijasta kiirii myös eteenpäin.

—Nykyään on vähän yrityksiä, jotka satsaavat näin moneen asiaan. Se on sekä hyöty että haitta. Toisaalta juuri nyt monet yritykset ja isot julkiset organisaatiot tarvitsevat sellaista palvelua kuin meillä on. Toimimme ulkoistettuna metalliverstaana sekä tehtaille että julkisille organisaatiolle. On paljon halvempaa ostaa meiltä metalliosien valmistus, korjaukset ja uusia osia, kuten ovia, ramppeja ja kaiteita, kun pitää yllä omaa metalliverstasta. Meillä on isot tilat, hyvä materiaalivarasto ja hyvät huoltomiehet. Vöyriltä on lyhyt matka moneen suuntaan.

—Olemme tehneet yrityksessä sukupolvenvaihdoksen. Poikani Tor-Leif jatkaa samoissa jalanjäljissä. Hänen visionaan on kasvaa asiakkaitten mukana. Tässä seuraava askel on kehittää tuotanto CE-merkinnän mukaiseksi. Silloin yritys voi tarjota CE-merkittyjä tuotteita ja teräsrakenteita mm. talotehtaille ja rakennusyrityksille. Tor-Leifin tavoitteena on kehittää tuotantoa ja yhteistyötä alueen energiateollisuuden kanssa. Tässä työssä on konkreettista hyötyä siitä, että talossa insinööriosaamista suunnittelutyöstä.

—Yrityksemme täyttää 50 vuotta. Aika pitkä tie on tullut kuljettua siitä, kun nuorena työntekijänä Ruotsissa katsoin urheaa puutarhaharrastajaa, joka kaivoi pihallaan voikukkia maasta veitsellä. Asia jäi vaivaamaan minua. Kotona kehitin voikukkaraudan, joita myin Vöyrillä melkoisen määrän. Paljon ennen, kuin Fiskars sen sitten lanseerasi markkinoille. Eikä harmita yhtään, sillä nykyinen konseptimme on sopinut minulle paljon paremmin kuin vähittäiskauppaan tarkoitettujen tuotteiden kehittäminen. 50:en hyvän vuoden jälkeen voin pikkuhiljaa vähentää hommia ja keskittyä enemmän voikukkien putsaamiseen nurmikolta.

Boris Häggman, Vöyrin Teräsrakenteen perustaja

vsb logot7